Rolnik
Rolnik prowadzi produkcję roślinną i zwierzęcą. Potrafi ocenić stan zasiewów, podjąć właściwe decyzje, by chronić rośliny przed szkodnikami i chorobami. Umie sprzedawać produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Wie, jak zapewnić zwierzętom właściwe warunki utrzymania, tak by nie zadawać im niepotrzebnego cierpienia, a pochodzące od nich produkty były bezpieczne dla konsumenta. Potrafi dobrać odmiany roślin i rasy zwierząt do warunków, którymi dysponuje. Umie obsługiwać urządzenia i maszyny używane w produkcji roślinnej i zwierzęcej. Zna zasady prowadzenia gospodarstwa ekologicznego.
Kwalifikacja ROL.04
Prowadzenie produkcji rolniczej
![](https://wsip.pl/wp-content/uploads/2023/10/159301_okladka.png)
Prowadzenie produkcji roślinnej. ROL.04. Część 1
![](https://wsip.pl/wp-content/uploads/2023/10/159302_okladka_2020.png)
Prowadzenie produkcji roślinnej. ROL.04. Część 2
![](https://wsip.pl/wp-content/uploads/2023/10/159303_okladka.png)
Prowadzenie produkcji zwierzęcej. ROL.04. Część 1
![](https://wsip.pl/wp-content/uploads/2023/10/159304_okladka.png)
Prowadzenie produkcji zwierzęcej. ROL.04. Część 2
![](https://wsip.pl/wp-content/uploads/2023/10/159315_okladka.png)
Obsługa środków technicznych stosowanych w rolnictwie.
Pozostałe podręczniki
![](https://wsip.pl/wp-content/uploads/2023/10/163802.png)
Bezpieczeństwo i higiena pracy
![](https://wsip.pl/wp-content/uploads/2023/10/158501.png)