Technik technologii żywności / Piekarz
Piekarz wytwarza pieczywo z mąki, wody, drożdży lub zakwasu i różnego rodzaju dodatków. Potrafi zastosować receptury oraz ocenić organoleptycznie surowce i produkty. Obsługuje maszyny i urządzenia używane w piekarnictwie, może także ręcznie kształtować wyroby piekarskie. Odpowiada za przygotowanie pieczywa do dystrybucji. Specyfika pracy zależy od wielkości zakładu produkcyjnego.
Kwalifikacja T.3
Produkcja wyrobów piekarskich
![](https://wsip.pl/wp-content/uploads/2023/10/159226_.png)
Magazynowanie surowców piekarskich
![](https://wsip.pl/wp-content/uploads/2023/10/159227_.png)
Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyrobów piekarskich
![](https://wsip.pl/wp-content/uploads/2023/10/159228_.png)
Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek ciasta
Język obcy zawodowy
![](https://wsip.pl/wp-content/uploads/2023/10/159209_.png)
Język niemiecki zawodowy w gastronomii
Pozostałe podręczniki
![](https://wsip.pl/wp-content/uploads/2023/10/159234_.png)
BHP w branży gastronomicznej
![](https://wsip.pl/wp-content/uploads/2023/10/159248_.png)
Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część 2
![](https://wsip.pl/wp-content/uploads/2023/10/163802.png)
Bezpieczeństwo i higiena pracy
![](https://wsip.pl/wp-content/uploads/2023/10/158501.png)