Ogólnopolski Kongres Edukacji Ekonomicznej
Przedsiębiorczy nauczyciel i uczeń – zainspiruj się i rozwiń swoje kompetencje ekonomiczne!

Nowe materiały dla nauczycieli
Rozkłady materiału, plany wynikowe, scenariusze lekcji, sprawdziany, karty pracy i inne pomoce dydaktyczne.

Spotkania zawodowe
EDURANGA
Oferta
Nowości

Przygotowanie i wydawanie dań. Część 1. HGT.02
Zamknij

Przygotowanie i wydawanie dań. Część 1. HGT.02
Marzanna Zienkiewicz
Pierwsza część dotyczy zagadnień związanych z urządzeniem i bezpieczeństwem w zakładzie gastronomicznym. Omawia wyposażenie poszczególnych pomieszczeń w zakładzie i koncertuje się na urządzeniach, maszynach, sprzęcie oraz zastawie stołowej Podręcznik hybrydowy zawiera zdjęcia poglądowe, rysunki, schematy, wykresy i infografiki ułatwiające naukę. Te informacje uzupełniają wiadomości z mikroekonomii i prawa.

Przygotowanie i wydawanie dań. Część 2. HGT.02
Zamknij

Przygotowanie i wydawanie dań. Część 2. HGT.02
Anna Kmiołek-Gizara
Druga część cyklu dotyczy zagadnień związanych z technologią gastronomiczną i towaroznawstwem, wprowadzając ucznia w świat surowców roślinnych oraz obróbki technologicznej. Szczególny nacisk położony jest na przyprawy, mikrozioła i dekoracje oraz potrawy wymagane w podstawie programowej. Podręcznik hybrydowy zawiera zdjęcia, rysunki, schematy, wykresy i infografiki ułatwiające naukę. Dodatkowo umożliwia dostosowanie poziomu trudności do ucznia i oferuje zróżnicowane zadania interaktywne oraz podsumowania po działach, idealne do powtórzenia wiedzy przed egzaminem.

Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. HGT.12. Część 1
Zamknij

Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. HGT.12. Część 1
Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Beata Sińska, Halina Turlejska
Pierwsza część cyklu skupia się na zagadnieniach związanych z zasadami żywienia i zmianach zachodzących po obróbce termicznej. Omawia podstawowe składniki odżywcze oraz ich budowy chemiczne i właściwości biochemiczne. Przedstawia makro- i mikroelementy, typy diet w profilaktyce chorób, a także zasady żywienia poszczególnych grup ludności i aktualne dane żywieniowe. Podręcznik hybrydowy do kwalifikacji HGT.12 łączy wersję papierową z materiałami online, w tym filmy i zdjęcia oraz zadania interaktywne.

Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. HGT.12. Część 2
Zamknij

Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. HGT.12. Część 2
Joanna Duda, Sebastian Krzywda, Marzanna Zienkiewicz
Jak stworzyć przyjazny dla środowiska zakład gastronomiczny? Czym przekonać do siebie nowych gości? Jak zarządzać budżetem placówki gastronomicznej? Jak radzić sobie ze stresem w pracy? To tylko niektóre pytania, na które odpowiada ten podręcznik. Oczywiście zawiera on też obszerne działy dotyczące praktyki obsługiwania gości, organizacji produkcji gastronomicznej i unikania zagrożeń w codziennej pracy w gastronomii. Wielkim atutem podręcznika są kolorowe ilustracje i rozbudowany słowniczek terminów języka zawodowego – niemieckiego oraz angielskiego.
Oferta dla branży gastronomicznej

Katalog zawodowy
Katalog na rok 2024/2025
Katalog to doskonały przewodnik po ofercie – znajdziesz w nim informacje o nowościach wydawniczych, wydarzeniach i akcjach specjalnych, dodatkowych materiałach online oraz pełną ofertę do nauki zawodu.
Pobierz na komputer lub przeglądaj on-line i przekonaj się, dlaczego warto postawić na publikacje zawodowe WSiP.
Branża
Opinie

Nauczyciel zawodu technik logistyk
Zbiory zadań są przejrzyste. Naprawdę wam wyszły!

Nauczyciel zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych
Zadania są użyteczne i pomagają w zapamiętywaniu materiału

Nauczyciel zawodu technik informatyk
Zadania są przydatne i dobrze skonstruowane